NEUROFEEDBACK , NEUROTERAPIE sau antrenarea directa a functiilor cerebrale

 

Ce este?

Neurofeedback este o tehnică de antrenament asistată de calculator, care duce la îmbunătățirea activității creierului, este o metodă recunoscută științific de formare și antrenare a celui mai important organ pe care le avem, CREIERUL.

Neurofeedbackul există de 40 ani, cercetările în domeniul neuroștiințelor au dus la dezvoltarea metodei, iar astăzi există echipamente care utilizează cea mai recentă tehnologie.

Sistemul neurofeedback este un instrument tehnologic care permite să antrenăm capacitatea de auto-reglare a activității creierului. Sistemele neurofeedback au fost testate pe scară largă clinic și tehnic și sunt aprobate ca dispozitive medicale.

Neurofeedback-ul este denumit și EEG Biofeedback pentru simplul motiv că se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă (EEG). Neurofeedbackul este un antrenament de autoreglare. Este un biofeedback aplicat direct creierului. Autoreglarea este o parte importantă a bunei funcționări a creierului și permite sistemului nervos central să funcționeze mai bine.

Observăm creierul în acțiune în diferite momente. Arătăm aceste informații persoanei care beneficiază de neurofeedback, apoi recompensăm creierul pentru faptul că își modifică activitatea în adoptarea unor patternuri mai sănătoase (modele de funcționare). Este un proces de învățare gradual. Se aplică fiecărui proces și fiecărei funcții cerebrale pe care o putem măsura.

Neurofeedbackul se adresează problemelor legate de dereglarea funcțiilor creierului.

Numeroase afecțiuni au la bază lipsa unei reglări naturale a creierului și a proceselor implicate. Putem să includem aici probleme precum anxietate și depresie, dificultăți de atenție, tulburări de comportament, dereglări ale somnului, dureri de cap, simptome premenstruale, instabilitate emoțională etc. De asemenea, neurofeedbackul abordează afecțiuni ale creierului precum crize epileptice, tulburări de spectrul autist și paralizii cerebrale.

Antrenarea creierului este utilă și sportivilor de performanță.

Neurofeedbackul s-a dovedit eficient pentru:

  • Episoade epileptice și activitate epileptică sub-clinică, tulburări de comportament și tulburări de personalitate (tulburare de comportament sau tulburarea bipolară).
  • Tulburări pervazive de dezvoltare precum tulburări din spectrul autist, traumatisme cerebrale, paralizii cerebrale, traume la naștere.
  • Tulburări de somn și afecțiuni asociate acestora: somnambulism, enurezis nocturn, bruxism, coșmaruri sau terori nocturne.
  • Abuz de substanțe, comportament suicidar, anxietate și depresie.
  • Probleme ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

Afecțiuni ce pot fi tratate prin neurofeedback

ADHD, anxietate, autism, dependente, depresie, durere cronica, migrene, hiperkinezie, stres cronic, tulburari de somn, traume si tulburari de stres post-traumatic, tulburari de comportament, tulburari de personalitate, traumatisme cereblare.

 

Cum funcționează practic Neurofeedbackul

  • Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale.
  • Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale dorim să le promovăm, altele dorim să le diminuăm.
  • Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei sub forma unor succesiuni de imagini/jocuri video/filme. Persoana joacă efectiv jocul video cu creierul său. În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite.
  • Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electrozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane.

Terapia Neurofeedback a fost îmbunătățită continuu și se cercetează care sunt metodele cele mai eficiente pentru ca fiecare creier și fiecare sistem nervos să obțină beneficii maxime prin intermediul acestei tehnologii.

Clinicienii au găsit soluții pentru a identifica strategia optimă de antrenare a creierului fiecărui individ. Există anumite adaptări ale creierului la feedbackul primit, iar dupa repetate testări de răspuns din timpul sesiunii, creierul își găseste soluția cea mai bună.

Strategia creierului va fi încontinuu îmbunătățită și rafinată întocmai pe baza răspunsului la training, așadar, cu cât lucrează mai mult, cu atât devine mai eficient.

 

Specialiștii au analizat această capacitate a creierului de a-și căuta nivelul optim de funcționare prin neurofeedback, strângând informații detaliate pe parcursul anilor. S-au analizat care sunt indicatorii și parametrii care influentează succesul terapiei (de exemplu: reglarea frecvenței feedbackului sau poziționarea electrozilor). Astfel, au introdus în practică acele măsuri ce sporesc eficacitatea terapiei cu neurofeedback.

 

Metoda Othmer a fost dezvoltată de Sue și Siegfried Othmer, care au peste 25 de ani de experiență clinică și științifică în neurofeedback. Este o metodă bazată pe client care folosește protocoale individualizate pentru a obține cele mai bune rezultate posibile în reducerea unei varietăți de simptome clinice.