Articole

 

Fiecare zi ne șansa de a fi mai buni decât ieri, de a ne accepta și ierta și de a ne dezvolta armonios.

Trăim într-o perioadă în care ne este din ce în ce mai dificil cream o legaturăstrânsă cu oamenii din jurul nostru. Atât pe plan profesional cât și în zona individuală, din cauza incertitudinii cu care ne confruntăm apar probleme de comunicare șirelaționare cu cei din jur care, nu de puține ori se transformă în confuzii și conflicte.

Astfel, conectarea cu ceilalti este din ce în ce mai dificilă și ne consumă multeresurse. În încercarea de a gestiona această situație de multe ori recurgem la mecanisme disfuncționale de raportare la ceilalți care nu fac decât sa scadă eficiențacomunicării. Deoarece la nivel individual suntem unici, fiecare interpretăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru într-un anumit mod, în funcție de propriile filtre, sisteme de credințe, experiențe și nevoi.

Drept urmare, putem adopta un stil de comunicare pasivă în care ne vomdezvolta obiceiul de a evita exprimarea opiniilor și a sentimentelor. Această formă de comunicare ia naștere de cele mai multe ori dintr-o stimă de sine scăzută și o lipsa a încrederii și a respectului personal, ducând de cele mai multe ori la sentimentele de rușine, vinovăție și confuzie. Un alt stil disfuncțional de comunicare este comunicareaagresivă în care indivizii își exprimă sentimentele, opiniile și își apără propriile nevoiîntr-un mod în care drepturile celorlalți sunt încălcate. Comunicarea agresivă ianaștere dintr-o încredere de sine scăzută, la bază fiind deseori traume emoționale.Comunicarea pasiv-agresivă este un alt stil disfuncțional în care indivizii par pasivi înaparență dar de fapt acționează din furie într-un mod subtil, indirect sau ascuns.Oamenii care dezvoltă un asemenea comportament de obicei se simt incapabili, împotmoliți și au resentimente.

Comunicarea este o abilitate esențială de conectare la celalalt. Modul nostru de a comunica este modul nostru de a gandi și de a vedea viața. Pentru a avea relațiifrumoase și sănătoase cu cei din jur este important ne dezvoltăm abilitățile de comunicare. O putem face prin adoptarea unui stil de comunicare asertiv. În aceastăformă de comunicare oamenii își expun părerile și sentimentele deschis și clar, îșiapără drepturile cu fermitate fără a încălca drepturile celorlalti oameni. Dezvoltându-ne abilitatea de a fi empatici ne vom îmbunătăți atât interacțiunile pe care le avem cu ceilalți cât si cu noi înșine. Prin intermediul empatiei ne putem dezvolta capacitateade comunicare astfel încât ne putem conecta la modul de comunicare al celuilalt, generând încredere

și empatie. Când folosim un stil de comunicare empatică ne putemexprima nevoile fără a simți suntem judecați și în același timp îi putem incuraja șipe ceilalți să-și exprime nevoile și dorințele pe care le au.  Eliberându-ne din sclaviaemoțională și din capcana judecăților morale vom putea crea legături mai puternice, mai profunde și mai oneste cu ceilalți.