Consilierea psihologica este o activitate psihologica profesionista centrata pe relatia de ajutor, care se adreseaza persoanelor sanatoase aflate intr-o situatie de impas cu privire la rezolvarea unor situatii de criza, sociale, profesionale sau familiale, de dificultate in adaptare, relationare si integrare socialå. Cheia tuturor interventiilor circumscrise consilierii este dezvoltarea unor noi strategii de coping existential, activarea resurselor blocate, complementare sau compensatorii, astfel incat persoana sa-si gaseasca propriile solutii, unificandu-si potentialul de care dispune.
Consilierea psihologica presupune un numar mai redus de sedinte fata de psihoterapie utilizand metode si tehnici similare acesteia, insa diferenta esentiala constă in faptul ca in consilierea psihologica se vizeaza preventia aparitiei tulburarilor, respectiv se adreseaza persoanelor sanatoase din punct de vedere psihologic. Este mai curand o activiate suportiva, jalonata de scopuri imediate, clarificatoare, tinand mai putin cont de procesele inconstiente. Astfel, scopul consilierii este folosirea mai eficienta a resurselor personale
Consilierea are un caracter formativ, se axeaza pe dezvoltarea unor abilitati practice sau personale. Astfel, prin consiliere psihologica se urmareste:
- Autocunoasterea
- Optimizarea si dezvoltarea personala
- Adaptarea cat mai eficienta la mediul extern
In calitatea lor de relatii umane, consilierea, terapia si dezvoltarea personala se bazeaza pe trei resurse de baza: empatie, respect si adevăr. Pe baza acestora, ele raspund la intrebari iminente si al caror raspuns ajuta mult in clarificarea drumului de parcurs de catre fiecare in parte, intre care: „Cine sunt eu?”, „In ce directie ma indrept?”; „Care este scopul acestei calatorii?”; „Cine ar putea sa ma ghideze in alegerile mele?”. Consilierea psihologica faciliteaza autocunoasterea, cresterea respectului fata de sine si fata de ceilalti, si a autovalorizarii, pentru ca persoana sa isi poată exprima personalitatea si sa isi construiasca relatii in functie de nevoile si dorintele proprii.