Cand spunem "ANXIETATE" ne proiectam in viitor.
Anxietatea este o stare afectiva care se caracterizeaza prin nenumarate nelinisti in legatura cu un pericol potential sau perceput. Este o emotie pe care am trait-o in nenumarate situatii de viata. Este o reactie normala pe care o traim atunci cand suntem amenintati sau in pericol.
Problema apare atunci cand ingrijorarea este excesiva, aproape in fiecare zi. Nu ne mai putem concentra, nu mai putem gandi, nu mai putem dormi, suntem iritabili si tensionati, obosim usor, simtitm ca am ajuns la limita, iar viata noastra cotidiana este afectata.
Nelinistea aceasta nu este doar o stare mentala, ci o traim in intreg corpul - inima ne bate puternic, transpiram, ne este greu sa stam intr-un loc iar mintea pare sa fie inundata cu tot felul de ingrijorari (daca se intampla …?, Daca nu reusesc … ?, Daca patesc … asta?), ne vin in minte ganduri inspaimantatoare (O sa iau o nota proasta, O sa ma muste cainele, Lumea crede sa-s penibil si o sa rada de mine etc), indoieli repetate (poate trebuia sa fac altfel, era mai bine daca …, poate nu am luat decizia buna etc) si amintiri neplacute (asa am patit si data trecuta…, nu vreau sa-mi aduc aminte cat de rau a fost cand … etc)
De multe ori, pericolul care induce aceasta stare de anxietate nu este constientizat de cel afectat. In acest caz persoana in cauza resimte o stare de neliniste, fara a putea numi exact pericolul fata de care resimte aceasta neliniste.
Atunci cand nu este constientizata, anxietatea poate lua forma unor simptome fizice (disconfort abdominal, palpitatii, oboseala, tensiune musculara, perturbari ale somnului etc), iar cei afectati de multe ori ajung sa creada ca sufera de o afectiune organica.
Cum se trateaza tulburarile de anxietate?
Medicatie - anxiolitice, antidepresive sau beta-blocante. Atentie! Decizia de a urma sau nu un tratament medicamentos pentru anxietate trebuie luata numai in urma consultarii unui medic psihiatric.
Psihoterapie cognitiv-comportamentala (CBT) - este adesea recomandata ca fiind interventia standard in aceste tipuri de probleme. In psihoterapie oamenii invata tehnici prin care sa isi controleze si gestioneze anxietatea: psihoeducatie, tehnici de relaxare, modificarea functionarii atentiei, modificarea functionarii gandirii, tehnici de expunere, prevenirea recaderilor ...