In ultimii ani rata divorturilor este in crestere. Institutului National de Statistica (INS) arata ca numarul casatoriilor in 2016 a crescut cu 6,2%, iar cel al divorturilor cu 15,9 %.
Printre cele mai comune cauze ale divortului sunt: violenta, viciul, infidelitatea, cunoasterea premaritala superficiala, erodarea sentimentelor, saracia, neincrederea, incompatibilitati sexuale etc. Alte cauze cu o frecventa mai redusa pot fi, separarea, migratia, situatia locativa a familiei, diferente de ordin religios sau influente exterioare cuplului.
Divortul are impact negativ, de cele mai multe ori deosebit de grav asupra copiilor cuplului. De cele mai multe ori sunt "martori tacuti" la toate problemele din familie. La un moment dat devin chiar obiect de negociere intre parinti si sunt "ademeniti" pentru a trece intr-o tabaa sau alta.
Unul dintre cele mai triste motive din cauza caruia se destrama o casnicie este acela ca niciunul dintre parteneri nu isi da seama de valoarea acesteia pana in momentul in care este prea tarziu. Doar dupa ce actele au fost semnate, mobila impartita si au fost inchiriate apartamente separate, cei doi fosti soti realizeaza la cat de mult au renuntat in realitate, atunci cand au renuntat unul la celalat (Gottman&Silver, 2016)
Studiile (Gottman&Silver, 2016) arata ca, ceea ce face sa mearga o casnicie este surprinzator de simplu. Oamenii fericiti in casniciile lor nu sunt mai destepti, mai bogati sau mai descurcareti decat altii. Insa, ei au descoperit in viata lor de zi cu zi un proces prin care reusesc sa impiedice gandurile si emotiile negative pe care le au unii fata de altii (si pe care toate persoanele le au). In loc sa creeze o atmosfera de neintelegere si impotrivire, acestia isi inteleg si isi accepta unul altuia nevoile. Aceasta atitudine pozitiva le permite nu doar sa mentina, dar si sa sporeasca sentimentele de iubire, de amuzament, de aventura si de dezvoltare reciproca. Toate aceste lucruri constituie nucleul oricarei relatii indelungate de iubire.
In urma studiilor asupra relatiei de cuplu s-a relevat faptul ca un factor foarte important in mentinerea unei casnicii de durata este scopul casniciei. Sotul si sotia impartasesc aceleasi valori. Cuplurile fericite nu doar ca se inteleg bine, dar sunt si alaturi de partener in sperantele si visurile pe care acesta le are si isi construiesc scopuri comune pentru viata petrecuta impreuna.
De multe ori, sotii sunt prinsi in rundele de certuri nesfarsite, zadarnice sau se simt instrainati sau singuri in propria lor casnicie. In cele mai multe situatii, in spatele acestor certuri exista chestiuni mai profunde, ascunse, care alimenteaza aceste conflicte superficiale si le fac mai grave si mai dureroase decat ar fi in mod normal. Intr-o casnicie cele mai multe certuri dintre soti nu pot fi rezolvate. Sotii petrec an dupa an incarcand sa schimbe modul de a gandi al celuilalt. Acest lucru este, insa, imposibil, deoarece majoritatea neintelegerilor dintre ei isi au radacina in diferentele fundamentale de stil de viata, de personalitate sau de valori dintre ei. Ca urmare, in loc sa se certe, ei trebuie sa inteleaga ce anume sta cu adevarat la baza conflictului si sa invete cum sa se obisnuiasca cu acesta, pretuindu-se si respectandu-se reciproc. Doar atunci ei vor reusi sa ajumga sa impartaseasca aceleasi valori.
Testeaza-ti relatia online